Csökkent a gáz ára

Vissza az előző oldalra

A legfrissebb , december 17-től 30 -ig tartó GasINDUSTRIAL adatai szerint az európai átlagos földgáz spot ára 35,2%-kal 87,16 €/MWh-ra esett, ami 47,31 €/MWh alacsonyabb, mint az előző két hétben.

A gázpiacok csökkenő tendenciája azon az előrejelzésen alapult, hogy Európa- szerte alacsony lesz a villamosenergia-termeléshez szükséges gázszükséglet a megújuló energiaforrások nagy elterjedése, valamint a francia atomenergia fokozatos fellendülése és a kedvező  időjárás miatt.

Európában a földalatti tárolók szintje 83,27%-on áll, ami meghaladja a tavalyi szintet. Tavaly december 16-hoz képest a földalatti raktárak december 30-ig csökkentették készleteiket és kapacitásuk 92,3%-án állnak, míg az LNG-tartályok készletei kapacitásuk 78,5%-ára nőttek.

Ráadásul a Brent lefelé zárja az év utolsó két hetét. Ennek az időszaknak a fundamentumai a Fed és az EKB bejelentése a kamatemelések folytatásáról, valamint a kereslet csökkenése a Covid-megbetegedések számának növekedése miatt Kínában. A rövid távú határidős görbe enyhén csökkenőben marad, ami úgy tűnik, némi biztonságot tükröz a kínálat részéről a következő hónapokban.