CO kvóta-adó

Vissza az előző oldalra


A július 17-én megjelent rendelet értelmében az ETS alá tartozó, közepes és nagy szennyezőkre vonatkoznak az új adók, akik éves szinten 10 000 tonna CO2-nél magasabb kibocsátással rendelkeznek és amelyek jelentős mértékű ingyenes kiosztásban részesülnek (a rendelet alapján: "a megelőző három évben hitelesített szén-dioxid összkibocsátása átlagának legalább 50%-ával megegyező mértékű térítésmentes kibocsátásiegység-kiosztásban részesült")
A Magyar Kerámia Szövetség tagvállalatai köréből a Zalakerámia Zrt. és Villeroy&Boch Magyarország Kft értintettek a kvótadó befizetésében. Ezek a költségek több száz milliós plusz költséget jelentenek a vállalatoknak.


Ahhoz, hogy belássuk, hogy milyen nagy teher is az új magyar szén-dioxid kvóta adó, illetve a szintén új tranzakciós díj együttesen, érdemes ismerni az ETS rendszer működését.
Azon létesítmények, amelyek jelentős szén-dioxid, illetve károsanyag-kibocsátással rendelkeznek a működésükből fakadóan, az úgynevezett ETS szabályok alá tartoznak, vagyis az Európai Unió kibocsátáskereskedelmi rendszere szabályozza és ösztönzi ezen vállalatokat a zöldebb működésre.
Vagyis leegyszerűsítve, a nagy széndioxid-kibocsátók kapnak bizonyos mennyiségű "ingyenes" szennyezési kvótát az EU-tól, ha ennél többet szennyeznek, akkor tonnánként vásárolniuk kell. Ahhoz, hogy fokozatosan a nagy hőerőművek, cement és építőianyagipari kerámiagyárak, stb. ipari létesítmények átálljanak a zöld működésre, az EU évről-évre csökkenti a rendszerben elérhető teljes mennyiséget, illetve az ingyenes kibocsátási kvóták számát egyaránt.
Bővebben itt