Bányajáradék

A gazdaság újraindítása érdekében fizetendő kiegészítő bányajáradékról 404/2021.(VII.8) Korm. rendeletet a Kormány 39/2023.(II.16.) Korm. rendelettel módosította, melynek következtében többek között kiegészítő bányajáradék fizetésére kötelezte a kerámiacsempe, lap tevékenységgel (TEÁOR 2331) foglalkozó hazai vállalatokat.
Álláspontunk szerint a fenti kiegészítés nem szolgálja a magyar gazdaság stabilitását és a gazdaság újraindításának, tovább fejlesztésének célkitűzéseit, megnöveli a termeléssel össze nem függő indokolatlan kiadásokat, elbizonytalanítja a gyártókat. Csökkenhet a termelés és ezzel kevesebb hazai gyártású kerámiaburkoló lap kerül a piacra.
Az energia árak drasztikus emelkedése következtében megnövekedett költségek miatt a hazai termékek részesedése az elmúlt évben megfeleződött, már alig éri el a 18-20 %-ot. A magyar termékeket legtöbb esetben magasabb áru import pótolta. A rendelkezés következtében a 8 millió nm. hazai gyártókapacitás épülhet le, a zalai és a nógrádi térségben közel 500 munkahely kerülhet veszélybe. Véleményünk szerint a fenti rendelkezés hatása hátrányos az építőipari ágazat számára, indokolatlanul korlátozza az érintett hazai vállalatokat, jelentős versenyhátrányba hozva őket az importőrökkel szemben.
Sajnálatunkra a rendelet kidolgozásakor nem vonták be szakmai szervezetünket, álláspontunk, véleményünk kifejtésére. Indoklást és magyarázatot nélkülöz a 1. sz. mellékletekben szereplő szorzók kialakítása, amely eltérő módon kezeli a különböző kerámia termékeket. Számunkra érthetetlen, hogy mely indokok alapján térnek el pl. az előállításhoz jobbára azonos gyártási technológiával, illetve energiaszükséglettel bíró kerámia burkolótéglák és a kerámia padlóburkolatok értékei.
Szövetségünk álláspontja szerint a hazai burkoló és csempeipar, mint az építőipari értéklánc fontos szereplője számára ebben a formában a 39/2023. (II:16.) Korm. rendeletet piac és versenyellenes ezért a Magyar Kerámia Szövetség levélben fordult az érintett minisztériumokhoz, hogy módosítsák a fenti rendeletet.