dekarbonizacio
Dekarbonizáció

A kerámiaipar dekarbonizációjával volt az Európai Parlament Kerámiafóruma és a Cerame-Unie webináriumának új témája.

szakkepzes
Szakképzés

Megjelentek a kerámi és porcelánkészítő szakmai képzés új követelmény rendszere és a képzések programjavaslatai.

konnyitesek
Könnyítések

Útmutató cégvezetőknek a COVID 19 kapcsán a vállalkozásokat adójogi szempontból érintő jogszabályi változásokról

tuzalloipar
Tűzállóipar a járványban

A tűzállóanyagipari világszövetség (WRA) a világjárvány kapcsán kiadott állásfoglalása az első körben támogatandó iparágnak értékeli a tűzállóanyag gyártást.

gyors-segites
Gyors segítés

A termelés biztosítása érdekében, kapcsolatokat közvetítünk, hogy a pandémia következtében hiányzó alapanyag és termelési eszközöket megtalálják. 

tagallami-intezkedesek
Tagállami intézkedések

A CerameUnie összegyűjtötte a Covid-19 által okozott károk enyhítésére szolgáló kerámiaipart is érintő intézkedéseket.

keramikusok-munkavegzese
Fazekasok jogi helyzete

Szövetségünk felméri a hazai fazekas és kerámikus szakma vállalkozói helyzetét, hogy megfogalmazhassa a legfontosann segítési pontokat.

koronavirus
Koronavírus

Megjelent a koronavírus világjárvány hazai gazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges első azonnali intézkedésekről szóló rendelet.

korforgasos-gazdasag
Körforgásos gazdaság

Az Európai Bizottság 2019. december 23-án közzétette ütemtervét a 2020 márciusában elfogadandó körforgásos cselekvési tervről.

klimastartegia
Klimastartégia

Megjenlent az energia- és klímapolitikai stratégia. Célkitűzései között szerepel, hogy Magyarország 2050-re elérje a klimasemlegességet.

uj-tagot-koszontunk
Új tagot köszöntünk

2020 januárjától szövetségünk 35. tagjaként köszönthetjük a nagy tisztaságú oxidkerámia termékeket gyártó Izokerám Kft-t.

uj-cement-szabvany
Új cement szabvány

Megjelent az új cementszabvány, amely kitér a cementek gipsz tartalmú kötés-szabályozó anyagainak melléktermékből történő felhasználására is.

buek
BUÉK 2020

Sikerekben gazdag, boldog új évet kívánunk minden kedves partnerünknek és a kerámia szakmában dolgozó valamennyi munkatársunknak. 

uj-elnok
Új elnök

A CerameUnie Asztali és Dísztárgyak Európai Szövetsége (FEPF) közgyűlése 2020-tól Dr. Tillmann Blaschke-t nevezte ki új elnökének.

porcelanbaba
Porcelánbaba

Karácsonyhoz közeledve kitűnő ajándék lehet egy-egy régi vagy új porcelánbaba. Dr. Kiss András levétáros írása kedvet csinál ehhez.

kedvezmenyes-egyuttmukodes
Együttműködés kedvezménnyel

Kedvezményesen végzik a miskolci és veszprémi egyetek szilikátipari intézetie a MAKESZ tagjai részére a kerámiaipariban szükséges vizsgálatokat és fejlesztéseket. 

behajthatatlan-koveteles-afaja
Visszaigényelhető az áfa

Az Európai Unió Bíróság döntése szerint a behajthatatlanná vált követelés áfáját a NAV köteles visszatéríteni az eladónak.

brexit
brexit

A BREXIT közeledtével a NAV tematikus tartalommal segíti azokat akiknek  gazdasági tevékenysége, egyéni vagy üzleti útjai az Egyesült Királyságba irányul.

modosult-az-okj-
Módosult az OKJ

Az új jegyzék alapján 2020. szeptember 1-től a képesítések nagy részét kizárólag iskolai rendszerű képzésben lehet csak megszerezni.

konferencia-a-keramiaiparrol
Next Ceramics

Szövetségünk konferenciát szervez a kerámiaipar kihívásai és lehetőségei címmel Hódmezővásárhelyen

100-eves-a-nemet-keramia-tarsasag
100 éves a DKG

A Német Kerámia Társaságot (DKG) 1919-ben alapították, a szakma tudományos és műszaki szövetségét. Munkájuk túlmutat az ország határain. 

elhunyt-grofcsik-elemer
Elhunyt Grofcsik Elemér

Életének 93. évében elhunyt Dr. Grofcsik Elemér a magyar szilikátipar egyik meghatározó alakja.

marad-a-dompingvam
Marad a dömpingvám

Elfogadta az EU Bizottsága a CerameUnie FEPF felülvizsgálati kérelmét, így további öt évre érvényben maradtak a dömpingellenes vámok a kínai kerámiákra.

allasfoglalas
Állásfoglalás

Elküldte Szövetségünk állásfoglalását az élemiszerekkel érintkezésbe lévő edények (FCM) szabályozásával kapcsolatos vitaanyaghoz.

porcelannap
Porcelánnap

Idén ismét megrendezik a hagyományos PORCELÁN napot a Villeroy & Boch gyárában a dolgozók és családtagjai részére július 6-án.

a-keramiaipar-allamositasa
Az ipar államosítása

A kerámiaipar államosításról szóló konferencia keretében bemutatkozik az ipar történetét feldolgozó kutatócsoport a Országos Levéltárban

a-keramiaipar-40-paradigmai
A kerámiaipar 4.0

A Social Sience folyóirat 2018 decemberi száma adta közzé egy kutacsoport tanulámányát a kerámiaipar 4.0 gazdaság paradigmáiról.

kozgyules
Közgyűlés

Szövetségünk éves közgyűlését 2019. május 22.-én tartja, ahol a 2018. évi beszámolók megtárgyalása mellett tisztújításra is sor kerül.

herendi-eredmenyek
Herendi eredmények

A közel 400 millió forintos eredményt elérve, gazdag, értékteremtő, sikeres munkát végzett 2018. évben is a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt.

5-evtized-az-edenygyartasban
Edénygyártás 50 éve

Az Alföld Edénygyár az ország legnagyobb háztartási edénygyártó üzeme, termelését 1969 áprilisában kezdte meg.

konferencia
Konferencia

Sikeres volt az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokról szóló konferencia, amely a jogszabályi alapoktól az azoknak való megfelelésen át minden fontosabb témakört érintett.

a-keramiamegoldasokrol
Kerámiamegoldásokról

Ceramic Applications címmel jelent meg a német Göller Verlag szakmai kiadó gondozásában a legújabb kerámia alkalmazásokat bemutató folyóirat.

energia-arak-az-eu-ban
Energia árak az EU-ban

Az Európai Bizottság közzétette az európai energiaárakról szóló jelentését, melyben az energiaintenzív iparágak között a tégla és cserép, valamint a burkolóipar is szerepel.

uj-technologia
Új technológia

Új gyártástechnológia a Bakony Ipari Kerámia Kft-nél. Ezzel nagy átmérőjű, precíziósan megmunkált kerámia dugattyúk gyártása vált lehetővé.

szaniter-a-vilagban
Szaniter a világban

Kiváló évet zárt a világ szaniteripara 2017-ben. Az export 2017-ben 3,1 millió tonnára emelkedett, ami 5,4% -os növekedést jelent 2016-hoz képest.

konzulatacio
Konzultáció

Vegyen részt a kerámia és porcelánedények kioldási értékének szabályozására készülő rendelkezések előkészítésében.

ambiente-2019
Ambiente 2019

Február 8-12. között design újdonságok, legújabb trendek, mindenekelőtt szakmai rendezvények várják az érdeklődőket az Ambiente-n,