banyajaradek
Bányajáradék

A 39/2023.(II.16.) Korm. rendelet módosítása egy bizonyos árszint felett kiegészítő bányajáradék fizetésére kötelezi a kerámiacsempe és lap gyártásával foglalkozó hazai vállalatokat.

unesco-felterjesztes
Unesco felterjesztés

Újra indul a magyarországi fazekasság továbbélő hagyományát, emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív UNESCO listájára történő felvételének eljárása

antidomping-vamok
Dömping vámok

Az EU az ágazat panaszát figyelembe véve dömping vámokat szabott ki az Indiából és Törökországból beérkező csempékre.

csokkent-a-gaz-ara
Csökkent a gáz ára

Az év végi GasINDUSTRIAL adatai szerint az európai piacok átlagos spot földgáz ára 35,2%-kal 87,16 €/MWh-ra esett, ami 47,31 €/MWh alacsonyabb, mint az előző két hétben.  

boldog-uj-evet-2023
Boldog Új Évet 2023

Minden kedves a kerámiaiparban dolgozó és annak tevékenysége iránt érdeklődő és támogató kollégáknak sikeres és boldog új esztendőt kívánunk a 2023. évben 

fcm-konzultacio
FCM konzultáció

Újabb nyilvános konzultácót hírdet az Európai Bizottság az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok szabályozásáról.

hulladekgazdalkodasi_trv
Hulladékgazdálkodás

Az Országgyűlésre társadalmi egyeztetésre benyújották a hulladékgazdákodási törvény tervezetét. A  javaslatokat november 31-ig várják. 

gyarmento-program
Gyármentő program

Megjelentek a nagyvállalatok energiaprojektjeit támogató Gyármentő Program részletei. A regisztráció 2022.11.02.-én indul.

energiatamogatasi-program
Energiaár támogatás

Megjelent a kormány a KKV-ka érintő energiatámogatási programjának a pályázati felhívása

eladasra-kerult-a-calderys
Eladták a Calderyst

Az Imerys megválik High Temperature Solutions üzletágától, amelyben a Magyarországon is jelenlevő Calderys vállalat is megtalálható.

uj-vezerigazgato
Új vezérigazgató

Az Alföld Porcelán Edénygyár Zrt. új vezérigazgatója, Denis Dross úr, aki szeptember 1-től tölti be ezt a pozíciót.

napelempark-
Napelempark

119,7 kWp teljesítményű 266 napelem modulból álló napelemparkot telepítettek a Refratechnik Hungária Kft sátoraljaújhelyi üzemében.

sikeres-ceramitec
Sikeres ceramitec

Eredményes volt a 2022. június 21-24 között tartott Ceramitec szakvásáron való részvételünk, ahol Szövetségünk immár második alkalommal állított magyar standot.

kiszolgaltatva
Kiszolgáltatva

Kiszolgálatott helyzetbe kerülhetnek a kézműves kerámiagyártók a fesztiválokon és az egyes vásárokon a bevezetendő FestiPay fizetési rendszer esetén.

klimasemlegesseg
Klímasemlegesség

A Green Policy Center második alkalommal rendezte meg a Klímasemleges Magyarország 2050 Konferenciát,amelyen az ipar dekarbonizációjának lehetősége is szerepeltek.

megszunik-a-szakmunkasok-kepzese
Megszűnik ?

Hódmezővásárhelyen az ősztől már nem indítanak kerámiaipari szakmunkás képzést. A napokban vizsgáztak azok az utolsó tanulók, akik végeztek a Kalmár Zsigmond Szakképző iskolában. 

dekarbonizacio_02
Dekarbonizáció

Nagy volt az érdeklődés a május 12-én tartott a dekarbonizáció a kerámiaiparban címmel rendezett tanácskozáson az Energiatudományi Kutatóközpontban

ceramitec-22
Ceramitec 2022

A ceramitec 2022. évi rendezésének kilátásai kedvezőek. Az ügyfelek már nagyon várják a június 21- 24 között Münchenben rendezendő szakkiállítást.

uj-taggal-bovultunk
Új taggal bővültünk

Magyarország legnagyobb műszaki kerámiaipari vállalatával az IBIDEN Hungary Kft.- vel bővült szövetségünk tagjainak köre.

haborus-konfliktus-
Háborús konfliktus

Április elején  egy gyors felmérést készítettünk tagvállalataink vezetőinek a körében az orosz-ukrán katonai konfliktus aktuális hatásairól és a erre adott lépéseikről.

trendek-es-megoldasok-
Trendek és megoldások

Elkészültek a GREENOLOGY Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpont Zöld építésgazdasági projektjének szakmai eredményeit bemutató kötetek.

bajban-a-burkoloipar
Burkolóipari gondok

A földgáz árnak és a szállítási költségeknek soha nem látott mértékű emelkedése nehéz helyzetbe hozta az európai burkolólapgyártás minden szereplőit.

humanitarius-segites
Humanitárius segítés

Az ukrán-orosz háborus krízis következtében több százezer menekült kénytelen elhagyni országát ezért minden civil adományra szükség van.

antidomping-eljaras
Antidömping eljárás

Az Unió illetékes hatósága dömpingellenes vizsgálatot indított a Törökországból és Indiából származó kerámialapok behozatalára.

2022-az-uveg-eve
2022 az üveg éve

Az ENSZ 2022. évet az üveg nemzetközi évének hirdette meg hangsúlyozva az üveg tudományos, gazdasági és kulturális szerepét.

elhunyt-prof-dr-gomze-antal-laszlo
Elhunyt Prof. Dr. Gömze Antal László

Elhunyt Prof. Dr. Gömze Antal László a Miskolci Egyetem, Kerámia és Polimermérnöki Intézetének professzor emeritusa életének 72.évében.

magas-energiarak
Magas energiárak

A ipari nagyfogyasztók sürgetik az EU és nemzeti hatóságok vezetőit, hogy azonnal lépjenek fel az elviselhetetlen magas energiaárak növekedése ellen.