az-eu-keramiaipar-2020
Az EU kerámiaipar 2020

A Cerame Unie által nemrégiben közreadott adatok alapján az európai kerámiaipar 2020-ban 26 milliárd euró értékben járult hozzá a teljes közösség termelési értékéhez.

greenology-egyuttmukodes
Együtt a Greenology-val

A Greenology a Magyar Kerámia Szövetséggel együttműködve ösztönzi az építésgazdasági innovációkat és a fenntartahatóságot az ágazaton belüli elterjesztésében

keramia-es-a-dekarbonizacio
Kerámia és a dekarbonizáció

A kerámiaipar hatalmas potenciállal rendelkezik a zöld gyakorlatok terén mind a gyártásban mind az alkalmazások területén.

kezmuves-munkacsoport
Kézműves munkacsoport

Megalakult a MAKESZ kézműves tanácsadó csoportja, amely a kézművesek érdekeinek képviseletében segíti a szövetség munkáját.

elgekben-az-energiaarak
Egekben az energiaárak

Európa több régiójához hasonlóan Magyarországon is drámai mértékben megugrottak az energiaárak

gondok-ev-vegi-logisztikaban-
Logisztikai gondok

A logisztikai cégek szerint - bár még messze a karácsony, - hamarosan sokak szembesülhetnek azzal, hogy nagy drágulásra, csúszásokra kell felkészülni az év végen.

epitoipari-intezkedesek
Építőipari intézkedések

A kormány több rendeletet is kiadott, amelyek jelentős hatást gyakorolnak az építőiparra és az építési alapanyagokat kitermelői ágazatra.

iparmuveszeti-muzeum
Iparművészeti Múzeum

A Fejér-B.Á.L. Zrt. nyerte az Iparművészeti Múzeum rekonstrukciós feladatainak első ütemét.

webinarium
Webinárium

Adókedvezmények és lehetőségek az energiahatékonysági beruházásoknál címmel online előadást szervezett szövetségünk

bejelentesi-kotelezettseg
Gyártók bejelentése

A bejelentés júliustól minden élelmiszerrel érintkezésbe kerülő anyag és tárgy gyártójára és az első magyarországi forgalmazójára terjed ki.

fit-for-55
Fit for 55

A 2021-es év kulcsfontosságú a globális éghajlatváltozás szempontjából. AZ EU is bemutatja az emisszió legalább 55 %-os csökkentését célzó csomagját

bref-munkacsoport
BREF munkacsoport

Megalakult a kerámiaipar referencia dokumentumainak (CER BREF) felülvizsgálatával foglalkozó munkacsoport.

studiobeszelgetes
Stúdióbeszélgetés

Stúdióbeszélgetés készült a szerzők részvételével a"Tanulányok a magyar kerámiaipar második világháború utáni történetéből" című kiadványról.

elismeres
Elismerés

A 2021. évi Építők Napja alkalmából kimagasló munkájáért Építők Elismerő Oklevélben részesült Dr. Jaramani Rafik a Zalakerámia Zrt vezérigazgatója

kamatmentes-kolcson
Kamatmentes kölcsön

Sikerült. Elértük, hogy a nehéz helyzetbe került kézműves vállalkozóknak is jár a maximun 10 M Ft. kamatmentes újraindítási gyorskölcsön.

kozos-kozlemeny
Közös közlemény

A kerámia ipar érdeke, hogy a tengeren túli árufuvarozás jelentős áremelkedését megállítsák és a gyártók továbbra is hozzáférjenek a tisztességes, megfizethető hajózási szolgáltatásokhoz.

online-kozgyules-
Online közgyűlés

A Magyar Kerámia Szövetség április végén elektronikus hírközlési eszközök segítéségével tartotta meg a 2020-évi munkájáról szóló közgyűlését.

uj-klimamegallapodas
Klímamegállapodás

Az EP-képviselők megállapodást kötöttek a tagállamokkal, hogy kibocsátás csökkentési célját 2030-ra 40-ről 55 %-ra növeli

uj-szakmak-elnevezese
Új szakmák elnevezése

A régi OKJ-ban szereplő és az új kerámiapari szakképesítések között nincs automatikus megfeleltetés, ezért módosításra került a szakmajegyzék. 

vis-major
Vis-maior

Vis-maiorra hivatkozva mondják vissza egyes vegyiipari alapanyaggyártók az építőkémiai számára létfontosságú kötő és segédanyagok szállítását.

eu-parlamenti-vita-
EU parlamenti vita

Az EU parlementje szavaz a kerámiaipar számára is károsnak tűnő ENVI Bizottság által javasolt szén-dioxid-határ-kiigazítási mechanizmusról. 

elfogadva
Elfogadva

Országgyűlés február 22-én elfogadta a hulladékgazdálkodási rendszer megújítására vonatkozó új az Alkotmánybíróság által kifogásolt törvényjavaslat módosítását.

uj-tagokkal-bovultunk
Új tagokkal bővültünk

Új tagokkal -  a Terra Ungheria pécsváradi kerámia Kft.-vel és Tokai Diána fazekassal, népi iparművésszel - bővült Szövetségünk

ujallasfoglalas
Új állásfoglalás

Szövetségünk eljutatta észrevételeit az élelmiszerekkel való érintkezés uniós szabályainak felülvizsgálatának kezdeti hatásvizsgálatáról.

hulladekgazdalkodas
Hulladékgazdálkodás

Nagy vihart kavart és számos gazdálkodó érdekét sérti a hulladékgazdálkodással kapcsolatos törvényt, melyet az országyülés az év végén elgogadott.

palyazatok-2021
Pályázatok 2021

Megfelelő feltételek esetén lehetőség nyílik a kerámiagyártással foglalkozó cégeknek is pályázni akár 70% vissza nem térítendő támogatásra

buek2020
BUÉK 2020

Sikeres és boldog új évet kívánunk a kerámiaiparban dolgozó valamennyi munkatársunknak.