kozos-kozlemeny
Közös közlemény

A kerámia ipar érdeke, hogy a tengeren túli árufuvarozás jelentős áremelkedését megállítsák és a gyártók továbbra is hozzáférjenek a tisztességes, megfizethető hajózási szolgáltatásokhoz.

online-kozgyules-
Online közgyűlés

A Magyar Kerámia Szövetség április végén elektronikus hírközlési eszközök segítéségével tartotta meg a 2020-évi munkájáról szóló közgyűlését.

uj-klimamegallapodas
Klímamegállapodás

Az EP-képviselők megállapodást kötöttek a tagállamokkal, hogy kibocsátás csökkentési célját 2030-ra 40-ről 55 %-ra növeli

uj-szakmak-elnevezese
Új szakmák elnevezése

A régi OKJ-ban szereplő és az új kerámiapari szakképesítések között nincs automatikus megfeleltetés, ezért módosításra került a szakmajegyzék. 

vis-major
Vis-maior

Vis-maiorra hivatkozva mondják vissza egyes vegyiipari alapanyaggyártók az építőkémiai számára létfontosságú kötő és segédanyagok szállítását.

eu-parlamenti-vita-
EU parlamenti vita

Az EU parlementje szavaz a kerámiaipar számára is károsnak tűnő ENVI Bizottság által javasolt szén-dioxid-határ-kiigazítási mechanizmusról. 

elfogadva
Elfogadva

Országgyűlés február 22-én elfogadta a hulladékgazdálkodási rendszer megújítására vonatkozó új az Alkotmánybíróság által kifogásolt törvényjavaslat módosítását.

uj-tagokkal-bovultunk
Új tagokkal bővültünk

Új tagokkal -  a Terra Ungheria pécsváradi kerámia Kft.-vel és Tokai Diána fazekassal, népi iparművésszel - bővült Szövetségünk

ujallasfoglalas
Új állásfoglalás

Szövetségünk eljutatta észrevételeit az élelmiszerekkel való érintkezés uniós szabályainak felülvizsgálatának kezdeti hatásvizsgálatáról.

hulladekgazdalkodas
Hulladékgazdálkodás

Nagy vihart kavart és számos gazdálkodó érdekét sérti a hulladékgazdálkodással kapcsolatos törvényt, melyet az országyülés az év végén elgogadott.

palyazatok-2021
Pályázatok 2021

Megfelelő feltételek esetén lehetőség nyílik a kerámiagyártással foglalkozó cégeknek is pályázni akár 70% vissza nem térítendő támogatásra

buek2020
BUÉK 2020

Sikeres és boldog új évet kívánunk a kerámiaiparban dolgozó valamennyi munkatársunknak.

innovacios-dij
Innovációs díj

Innovációs díjat kapott Sápi András (SZTE) az Algyői Ipari Park Kerámiaüzemmel közösen fejlesztett  katalizátor kidolgozására.

gigaberuhazas
Gigaberuházás

Gigaberuházás a Zalakerámiánál 2021-2025 között

feher-konyv
Fehér Könyv

Megjelent a Vállalati Fehér Könyv, amely számos gyakorlati javasalatot ad a vállalati pandémiás terv elkészítéséhez és végrehajtásához

fcm-atmenetileg-elhalasztva
Átmenetileg elhalasztva

A konzultációs vélemények - valamint a Cerame Unie és tagvállalatai határozott fellépésére - elhalasztották az FCM szabályozásának 2021. évi bevezetését.

dekarbonizacio
Dekarbonizáció

A kerámiaipar dekarbonizációjával volt az Európai Parlament Kerámiafóruma és a Cerame-Unie webináriumának új témája.

szakkepzes
Szakképzés

Megjelentek a kerámi és porcelánkészítő szakmai képzés új követelmény rendszere és a képzések programjavaslatai.

konnyitesek
Könnyítések

Útmutató cégvezetőknek a COVID 19 kapcsán a vállalkozásokat adójogi szempontból érintő jogszabályi változásokról

tuzalloipar
Tűzállóipar a járványban

A tűzállóanyagipari világszövetség (WRA) a világjárvány kapcsán kiadott állásfoglalása az első körben támogatandó iparágnak értékeli a tűzállóanyag gyártást.

gyors-segites
Gyors segítés

A termelés biztosítása érdekében, kapcsolatokat közvetítünk, hogy a pandémia következtében hiányzó alapanyag és termelési eszközöket megtalálják. 

tagallami-intezkedesek
Tagállami intézkedések

A CerameUnie összegyűjtötte a Covid-19 által okozott károk enyhítésére szolgáló kerámiaipart is érintő intézkedéseket.

keramikusok-munkavegzese
Fazekasok jogi helyzete

Szövetségünk felméri a hazai fazekas és kerámikus szakma vállalkozói helyzetét, hogy megfogalmazhassa a legfontosann segítési pontokat.

koronavirus
Koronavírus

Megjelent a koronavírus világjárvány hazai gazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges első azonnali intézkedésekről szóló rendelet.

korforgasos-gazdasag
Körforgásos gazdaság

Az Európai Bizottság 2019. december 23-án közzétette ütemtervét a 2020 márciusában elfogadandó körforgásos cselekvési tervről.

klimastartegia
Klimastartégia

Megjenlent az energia- és klímapolitikai stratégia. Célkitűzései között szerepel, hogy Magyarország 2050-re elérje a klimasemlegességet.

uj-tagot-koszontunk
Új tagot köszöntünk

2020 januárjától szövetségünk 35. tagjaként köszönthetjük a nagy tisztaságú oxidkerámia termékeket gyártó Izokerám Kft-t.

uj-cement-szabvany
Új cement szabvány

Megjelent az új cementszabvány, amely kitér a cementek gipsz tartalmú kötés-szabályozó anyagainak melléktermékből történő felhasználására is.